Aktualności

PASOWANIE KLAS PIERWSZYCH

ZS nr 1

22 i 24  października odbyło się pasowanie klas pierwszych, cała impreza rozpoczęła się od biegu po szkole, następnie  odbyły się krótkie występy artystyczne, finałem imprezy był konkurs dla wychowawców,  którzy w ciągu jednej minuty musieli wpisać jak najwięcej ocen bardzo dobrych. Jury złożone z dyr. p. Dariusza Grzesika, p. wicedyrektor Donaty Sokół, p.wicedyrektor Danuty Dominik, p.  p. Ewy Przybył oraz przewodniczącego SU Michała Małolepszego stwierdziło, że najlepiej zaprezentowały się klasa I TUp i TBg i to te ekipy dostały słodkie upominki. Na zakończenie odbyła się tradycyjna przysięga uczniów. "Pierwszakom" gratulujemy zostania pełnoprawnymi uczniami naszej szkoły:) Imprezę zorganizował SU pod pieczą opiekunki p. Ewy Przybył.

SZKOLENIE DRZEWIARZY Z PRZEDSTAWICIELEM FIRMY MADRONA

Łukasz Lar

22 X na warsztatach szkolnych  mieliśmy przyjemność gościć p. Adama z firmy Madrona, który przedstawił nam naturalne produkty do wykańczania powierzchni i podzielił się swoją pasją i doświadczeniem wydobywania z drewna tego co najpiękniejsze. Dziękujemy za mile spędzony czas i fachową prezentację. 

SPOTKANIE Z POETĄ PANEM PIOTREM PILARSKIM

ZS nr 1

Dziś uczniowie naszej szkoły mieli okazję rozkoszowania się pięknem poezji. Stało się to za sprawą spotkania z poetą i aktorem p. Piotrem Pilarskim, który przedstawił młodzieży swój cykl wierszy z serii "Animus-serce moje". Pięknie recytowane teksty ze wspaniałym klasycznym podkładem muzycznym zapewne na długo pozostaną w pamięci uczestników tego niecodziennego wydarzenia.

W dniach 14.10.2019 – 18.10 2019 w Helsinkach odbyła się czwarta edycja wydarzenia Europejski Tydzień Umiejętności Zawodowych, do udziału w której została zaproszo nasza szkoła, reprezentowana przez koordynatorkę projektu „Moje doświadczenie zawodowe kluczem do sukcesu”. W czerwcu br. miało miejsce podsumowanie dwuletniego projektu, które stało się częścią obchodów ETUZ 2019. Wydarzenie to zostało wybrane spośród 81 podobnych w Polsce, a pani Anna Błoch reprezentowała nasz kraj w grupie 23 przedstawicieli innych państw europejskich.

W niedzielę w gminie Kraszewice, a dokładniej w miejscu zwanym Końcem Świata, odbył się drugi bieg przełajowy na dystansie 5km.W biegu udział wzięła nasza zawodniczka, uczennica III klasy sportowej Klaudia Roszykiewicz. Klaudia pokonała 5km w bardzo dobrym czasie i wygrała klasyfikację na najlepszą biegaczkę powiatu ostrzeszowskiego. Honorowym pilotem biegu był nasz nauczyciel i trener p.Dawid Sobieraj. Gratulujemy:)

SPOTKANIE PROFILAKTYCZNE " CZY ZNASZ PRAWDĘ O DOPALACZACH?"

ZS nr 1

Dziś w szkolnej auli odbyło się spotkanie profilaktyczne "Czy znasz prawdę o dopalaczach?". Informacje na temat szkodliwości używania dopalaczy oraz narkotyków przekazała zebranej młodzieży klas pierwszych p. Magdalena Hańdziuk z Komendy Powiatowej Policji w Ostrzeszowie. Szkolni liderzy zdrowia pokazali zgromadzonym uczniom w jaki sposób należy ratować życie osobom nieprzytomnym z powodu użycia niebezpiecznych substancji. Wydarzenie zakończył p. Łukasz Klósak, ratownik medyczny, który podzielił się z zebranymi praktycznymi obserwacjami związanymi z ratowaniem życia osobom będącym pod wpływem środków odurzających. Spotkanie zorganizowała p. Dorota Pilarska.

ZBIÓRKA ELEKTROŚMIECI!

Magdalena Mieszała

Przypominamy, że w naszej szkole do końca przyszłego tygodnia (11.10.2019r) zbieramy baterie i zużyty sprzęt elektryczne (np. popsute zabawki na baterie, kable, telefony, tablety, monitory, komputery, telewizory, żelazka, suszarki, mikrofalówki, lodówki jak dacie radę itp) zachęcamy wszystkich do akcji! Wspólnymi siłami przyczynimy się do ochrony przyrody (dla najbardziej aktywnych nagroda w postaci oceny z przedmiotów przyrodniczych). Sprzęt należy dostarczyć do pokoju nauczycielskiego nauczycieli geografii - bud D.

WYCIECZKA NA MIĘDZYNARODOWE TARGI POLAGRA GASTRO I INREST HOTEL

Aleksandra Morek

1 października 2019r. uczniowie z klasy pierwszej i drugiej Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych udali się na Międzynarodowe Targi Polagra Gastro i Inrest Hotel. Młodzież wzięła udział w pokazach i konkursach kulinarnych, poznała najnowsze rozwiązania w zakresie urządzeń w branży gastronomicznej oraz uczestniczyła w rozmowach z ekspertami nowoczesnych technologii, wyróżnionych Złotym Medalem MTP. W trakcie zwiedzania nasi gastronomicy oczywiście degustowali nowatorskie produkty kulinarne.