Branżowa szkoła

Cukiernik

Kształcenie w tym kierunku ma na celu przygotowanie absolwenta do wykonywania następujących zdań zawodowych:

  • produkcja wszelkiego rodzaju ciast, ciastek, tortów, deserów, cukierków, pieczywa cukierniczego, lodów i elementów dekoracyjnych, które poza walorami smakowymi powinny również pięknie się prezentować,
  • prowadzenie nadzoru nad zaopatrzeniem miejsca pracy we wszystkie niezbędne produkty,
  • wybór najlepszych jakościowo składników,
  • dbanie o urządzenia i narzędzia swojej pracy,
  • należyte przechowywanie produktów spożywczych,
  • znajomość dokładnych proporcji tworzenia wyrobów kulinarnych,
  • znajomość różnorodnych przepisów i dopasowanie ich do  okazji i wymagań klientów.

Cukiernik może być zatrudniony:

  • w zakładach przetwórstwa spożywczego - produkujących wyroby cukiernicze i ciastkarskie,
  • u prywatnych właścicieli ciastkarni, cukierni,
  • w restauracjach,
  • we własnej firmie.

Zawód przeznaczony jest dla osób:

  • z wyobraźnią, pomysłowych,
  • z umiejętnością modyfikowania przepisów, dostosowywania ich do okoliczności,
  • z umiejętnością  realizowania swoich autorskich pomysłów,
  • posiadających zdolności manualne, niezbędne  przy dekorowaniu tworzonych deserów.

W trakcie nauki uczeń zdobywa kwalifikację:

SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych

Absolwent ma możliwość uzyskania dodatkowych kwalifikacji w zawodach w ramach obszaru kształcenia określonego w kwalifikacji zawodów szkolnictwa zawodowego

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie cukiernik po potwierdzeniu kwalifikacji T.4. Produkcja wyrobów cukierniczych może uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik technologii żywności po potwierdzeniu dodatkowo kwalifikacji T.16. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych oraz uzyskaniu wykształcenia średniego.