Branżowa szkoła

Kucharz

Kształcenie w tym kierunku ma na celu przygotowanie absolwenta do wykonywania następujących zdań zawodowych:

  • przyrządzania różnego rodzaju potraw, dań, przekąsek, a nawet ciast i deserów,
  • kierowanie zespołem ludzi pracujących w kuchni,
  • zapewnienie sprawnej organizacji funkcjonowania kuchni,
  • zapewnienie odpowiedniej jakości podawanych potraw,
  • właściwego stosowania produktów spożywczych,
  • stosownego serwowania potraw, deserów, napojów i dodatków,
  • podawania dań w jak najbardziej atrakcyjnej i wyszukanej formie,
  • dekorowania stołu,
  • właściwego przechowywania produktów,
  • dbania o należytą konserwację wszelkich urządzeń kuchennych,
  • sprawowania nadzoru nad pracą w kuchni, aby przebiegała zgodnie z wymogami sanitarnymi i BHP,
  • układania menu oraz zarządzania wydatkami na produkty spożywcze.

Kucharz może być zatrudniony:

  • w restauracjach, hotelach, barach, stołówkach, ośrodkach wypoczynkowych, na pokładach statków,
  • przy zajęciach związanych z cateringiem,
  • jako szef kuchni, który jest odpowiedzialny za zespół pracowników i organizację pracy w kuchni.  

Zawód przeznaczony jest dla osób:

  • z powołaniem, trudno bowiem osiągnąć dobre rezultaty nie posiadając talentu kulinarnego i nie podchodząc do tego zajęcia z prawdziwą pasją,
  • ze zmysłem smaku i węchu oraz poczuciem estetyki i elegancji,
  • z podzielnością uwagi oraz samodzielnością i inicjatywą, która pozwoli na opracowanie nowych potraw,
  • z dobrą kondycję fizyczną,
  • z dobrą pamięcią - gdyż w codziennej pracy styka się z wieloma potrawami,
  • dokładnych, cierpliwych,
  • umiejących współdziałać z innymi pracownikami.

W trakcie nauki uczeń zdobywa kwalifikację:

HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań

Absolwent ma możliwość uzyskania dodatkowych kwalifikacji w zawodach w ramach obszaru kształcenia określonego w kwalifikacji zawodów szkolnictwa zawodowego

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie kucharz po potwierdzeniu kwalifikacji T.6. Sporządzanie potraw i napojów może uzyskać dyplom potwierdzający kwalifikacje w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych po potwierdzeniu dodatkowo kwalifikacji T.15. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych oraz uzyskaniu wykształcenia średniego.