DZIEŃ HISZPAŃSKI, CZYLI PODSUMOWANIE DRUGIEJ CZĘŚCI PROJEKTU „STAŻ W ZAKŁADACH GASTRONOMICZNYCH I SALONACH FRYZJERSKICH HISZPANII POCZĄTKIEM MOJEJ KARIERY ZAWODOWEJ”

P.S.

9 czerwca 2017 r. został zorganizowany w naszej szkole Dzień Hiszpański. Wydarzenie to było podsumowaniem drugiego etapu projektu edukacyjnego ,,Staż w zakładach gastronomicznych i salonach fryzjerskich Hiszpanii początkiem mojej kariery zawodowej”, realizowanego w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój (PO WER) oraz współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego.

Spotkanie rozpoczął dyrektor p. Dariusz Grzesik, który przywitał gości: p. wicestarostę Adama Mickiewicza, emerytowanego dyrektora naszej szkoły p. Jerzego Kowalskiego, Starszego Cechu Adama Warzyboka i wiceprzewodniczącego Rady Rodziców Jacka Kuszę oraz obecnych pracodawców branży gastronomicznej i fryzjerskiej. Następnie dyrektor przedstawił główne założenia i najważniejsze informacje dotyczące projektu. Dzięki tej inicjatywie grupa uczniów z Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych i Technikum usług fryzjerskich odbyła w marcu b.r. miesięczne praktyki zawodowe w przepięknej hiszpańskiej Granadzie. Głównym celem tego wyjazdu było zdobycie międzynarodowego doświadczenia zawodowego, kształcenie otwartości i wrażliwości na inne kultury oraz rozwijanie umiejętności adaptowania się do warunków życia i pracy w innych krajach europejskich. Następnie głos zabrali uczestnicy praktyki w Hiszpanii, którzy w formie prezentacji przedstawili swoje wspomnienia z pobytu – miejsca pracy, przygotowywane potrawy oraz obiekty, które odwiedzili, m.in. kompleks pałacowo-ogrodowy Alhambra, a także Parque de la Ciencias – interaktywny park rozrywki. Kolejnym punktem wydarzenia było przekazanie na ręce dyr. Grzesika opracowanej przez młodzież książki kucharskiej ,,Kuchnia hiszpańska” i katalogu fryzur inspirowanych kulturą Hiszpanii. Młodzież otrzymała również certyfikaty dokumentujące odbycie praktyki zawodowej. 
Główną atrakcją Dnia Hiszpańskiego okazała się niewątpliwie degustacja potraw przygotowanych przez uczestników projektu. Wśród tradycyjnych hiszpańskich smakołyków serwowanych podczas spotkania znalazły się m.in. paella, gazpacho, tortilla de patatas, pinchitos, crepsy, churros i wiele innych. W tej edycji praktyk udział wzięli następujący uczniowie: Gastronomicy: Lewek Paulina, Nawrot Natalia, Niełacna Ewelina, Tomczyk Natalia, Braun Emanuela, Wieczorek Iwona, Dobrowolska Karolina, Baranowska Paulina, Mądra Klaudia, Kapela Klaudia, Tomaszewski Patryk, Kozica Sebastian, Zgadzaj Klaudia, Kaczmarek Anna, Twardy Oskar, Tomaszewska Magdalena Fryzjerzy: Kula Magdalena, Zadka Julia, Brylska Wiktoria, Oleś Marika.Opiekunkami grupy były p. Beata Pannek i p. Danuta Dominik.

18920849 1346830385400504 4709773866130143598 o18922829 1346829745400568 9199343576024840527 o18922905 1346830695400473 133106733431584203 o18953294 1346830068733869 6648165478896347666 o18954849 1346830295400513 2274118915221840521 o19024893 1346829788733897 6138811044087014258 o19025252 1346830092067200 7281376586524119475 o19054969 1346830728733803 1411826131634521992 o19092734 1346830575400485 1316415114830439115 o19092804 1346830485400494 14982015782423684 o